Montessori Kindcentrum Westervoort is eigenlijk al jaren bezig met allerlei zaken rondom duurzaamheid. Met de installatie van 60 zonnepanelen op het dak en de aanpassingen van de verlichting naar ledlampen zet de school weer een hele mooie stap. Directeur Tjitske Geluk is enthousiast over de aanpak van Slim Opgewekt, een organisatie die scholen helpt om te verduurzamen.
“We gaan evenveel stroom opwekken als we gaan gebruiken, dus de school wordt uiteindelijk stroomneutraal. Hoeveel stroom we precies opwekken en hoeveel we gebruiken, kunnen we straks zien op een energiescherm dat in de school komt te hangen. Slim Opgewekt installeert dit scherm om kinderen op een toegankelijke manier bewust te maken van energie. We vinden het geweldig om de kinderen mee te nemen in deze technische verandering aan het gebouw. Slim Opgewekt koppelt aan het technische gedeelte ook een educatief onderdeel. De kinderen gaan na de vakantie aan de slag met duurzame opdrachten in het Wattsons laboratorium, dat in het verlengde van dit project wordt ingericht in de school. In het lab krijgen ze uitleg over de werking van de zonnepanelen en gaan ze allerlei experimenten doen.”
De leerlingen zijn al langer bezig met allerlei duurzame thema’s: “Het zit in zoveel dingen in onze school verweven. Duurzaamheid komt terug in alles wat we doen. We scheiden ons afval, we hebben onze eigen composthoop, we recyclen zoveel mogelijk en we hebben een textielcontainer op het schoolplein staan. Zo zien kinderen dat je nog wat kunt doen met kleren die je zelf niet meer draagt. Vorige week kregen we een bankje van de gemeente dat is gemaakt van ons eigen plastic afval. In elk project dat we in de klassen uitwerken wordt aandacht besteed aan de duurzame aspecten die hiermee te maken hebben.”
Vorig schooljaar heeft het Kindcentrum meegedaan aan het project Designweek@school. In dit project zochten kinderen naar het antwoord op de vraag; hoe kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen? Vooral het onderwerp plastic afval leeft bij de kinderen. “Vooral ook bij onze hoogbegaafde kinderen, zij zijn de uitvinders en leiders van de toekomst. De plastic soep in de oceaan houdt hen veel bezig: ze maken zich echt zorgen en verzinnen oplossingen om plastic afval te voorkomen en op te ruimen. Vorig jaar hebben we een waterval in de hal gemaakt van plastic afval. Ik hoor ook van ouders dat ze kinderen zelfs hun ouders vertellen dat ze een eigen tas en bakjes mee moeten nemen naar de winkel. Kinderen leerden tijdens het project te programmeren om hiermee oplossingen te vinden voor een duurzamer toekomst.”
Tot slot heeft Tjitske nog tips voor andere scholen die willen verduurzamen: “Doe mee aan de Designweek@School! Deze projectweek heeft ons en de kinderen heel veel inzichten gegeven. En betrek de kinderen bij de aanpassingen die je wil doen, zij zijn de volwassenen van de toekomst.”
Slim Opgewekt verduurzaamt onderwijs-, zorginstellingen en sportclubs met een totaalaanpak. Zij zijn het aanspreekpunt voor advies, realisatie met techniek, bewustmaking tot aan beheer. Hiermee garanderen ze dat afspraken worden nagekomen en bouwen aan een langetermijnrelatie. Doel: meer duurzame energie realiseren, de energielasten verlagen en daarmee geld vrijmaken voor de organisaties zelf.