GFT, daar kun je méér mee!

Ons afval is een belangrijke grondstof. Je kunt het meeste hergebruiken. Zo hoeven we minder nieuwe grondstoffen te gebruiken en daarmee zorgen we voor een betere wereld.

Wist je dat wij in Westervoort al best goed bezig zijn? We scheiden 72% van ons afval. Maar het kan dus nóg beter. Er zit nu nog wel veel keukenafval, vooral etensresten, bij het restafval. Gooi dat restje spaghetti en de kippenbotjes vanaf nu dus in de groene container. Van al ons GFT afval maken we namelijk biogas en compost. En…. Het scheelt ook nog eens in je portemonnee, want je houdt minder restafval over.

Proef: elke week inzameling GFT

Wij helpen je er graag bij. Daarom legen we – als proef – de groene containers van april tot en met oktober 2021 elke week. We hopen dat je veel gebruik maakt van de extra mogelijkheid om je groene container te legen. Keukenafval is relatief zwaar afval, dus bij goede scheiding krijgen we nog heel wat kilo’s uit ons restafval. In het najaar gaan we kijken wat de resultaten zijn van de proef om wekelijks het GFT afval op te halen.

Doe je ook mee? Want GFT daar kun je écht méér mee!

poster met afvalemmer met GFT en tekst jouw groene container elke week leeg vanaf 1 april

Inwoners van Westervoort zijn dus goed op weg met het scheiden van het huishoudelijk afval. Maar… het kan en moet nog beter. Er is daarom een ‘grondstoffenplan’ geschreven. Met hierin concrete acties om te komen tot minder afval. Het plan is besproken in de vergadering van de gemeenteraad op 15 juni 2020.

Een van de acties die we gaan uitvoeren is een proef met het wekelijks inzamelen van GFT, van april tot en met oktober 2021.

Nog makkelijker en meer service

Op die manier wil de gemeente Westervoort het inwoners makkelijker maken om dan de etensresten die nu nog vaak bij het restafval gaan, wél in de GFT container te doen. Doordat de container vaker geleegd kan worden, vermindert dat geurtjes en beestjes. Iets wat mensen vaak als niet prettig ervaren als het GFT afval wat langer in de bak zit. Dit signaal (stankoverlast) is ook naar voren gekomen in de enquête die we hebben uitgezet onder inwoners. In het onderzoeksrapport lezen we dat bijna de helft van de inwoners van mening is dat het wekelijks legen van de GFT container in de zomer hen zou kunnen helpen om dit afval (nog) beter te scheiden.

In het najaar gaan we kijken wat de resultaten zijn van de proef om wekelijks het GFT afval op te halen. De evaluatie van de proef kan dan inzicht geven of het een actie is die voor herhaling vatbaar is.

Tip: keukenemmertje als handig hulpje

Er is nog iets wat het scheiden van groente- fruit- en etensresten makkelijker kan maken. Met een keukenemmertje hoef je niet iedere keer naar de container te lopen.

Het is een luchtdoorlatend keukenbakje, van gerecycled kunststof. Inclusief een composteerbaar afvalzakje. Handig als je vindt dat de restjes snel gaan stinken. Of als je het niet prettig vindt om etensresten los in de container te gooien.
Het bakje is gratis verkrijgbaar bij 2Switch – aanname goederen, dus niet in de winkel –  (Het Vergun 17 Westervoort), zolang de voorraad strekt.

Tip: download de Afvalwijzer app

Zodat jij op de hoogte blijft van de afval ophaaldagen.

Bij ons thuis gaat het scheiden van GFT eigenlijk heel makkelijk.

Sandra Mustert uit Westervoort vertelt in het filmpje hoe zij dat aanpakt.

Ook wethouder Hans Breunissen houdt zich fanatiek bezig met afval scheiden, waaronder GFT.

Sandra heeft nog een tip voor een frisse GFT container. En ze legt uit waarom goed scheiden van GFT kan zorgen voor minder kosten.

Tip:

Weten wat bij welk afval hoort? Bijv. wat wel of niet bij het GFT mag? Kijk in de afvalwijzer (de app of website www.mijnafvalwijzer.nl). Bij iedere stroom staat een overzicht.

Ook handig: de website https://www.afvalscheidingswijzer.nl/

Lees hier meer tips voor minder afval

Afval 18 mei 2022 - Afval

Hier begint de zee

Afval Afval 7 december 2021 - Actueel

1000 kilo aan doppen opgehaald voor KNGF Geleidehonden

Afval Afval 12 augustus 2021 - Actueel

Schone rivieren, plasticvrij in 2030

Heb jij een goed idee?

Weet jij hoe we onze mooie gemeenten nog duurzamer kunnen maken? Of heb je een vraag voor onze energiecoaches?