De gemeente Duiven daagde haar verenigingen uit na te denken over het beste circulaire idee en organiseerde een prijsvraag. Welke vereniging kwam met het beste, meeste originele idee om meer circulair te worden of haar leden bewust te maken van het belang van circulariteit?
De jury, bestaande uit: Gemma Tiedink (wethouder), Frank Croes (lector Circulaire Economie aan de HAN) Jeroen Smits (programmamanager circulaire economie bij 1stroom), Wim Nabbe (omgevingsmanager bij Groene Allianties de Liemers) en Marja Mom (manager bedrijfsvoering en woonachtig in de regio) is unaniem tot de volgende uitslag gekomen:
Maandag 21 december zijn de cheques online via teams door wethouder Tiedink overhandigd aan de winnende verenigingen. De verenigingen leverde leuke ideeën aan en de jury vertelde het volgende over de winnende inzendingen:
Het plan is om de grootste afvalstromen (o.a. oud muziekpapier, etensresten) te composteren en/of in een wormenbak om te zetten naar vruchtbare grond. Hiernaast willen zij ook regenpijpen van de riolering afkoppelen en deze of naar de composthoop, en/of naar een aantal plantenbakken en tuin-veldjes toe leiden.
Het centrale project wat met deze gerecyclede afvalstromen wordt ondersteund is het brouwen van een eigen Loose bier en cider met lokale ingrediënten. Dit willen we doen met de methodes van Pascal Baudar, die gebruik maken van lokale wilde bronnen van gist en smaakmakers zoals besjes en wildbloemen.
De jury noemt het een origineel, inclusief en creatief idee en voorbeeld stellend voor andere inwoners. Het laat zien dat je op allerlei manieren bij kan dragen aan een circulaire economie.
De Stichting wil de restwarmte die vrijkomt bij het koelen tbv het ijs gebruiken om de horeca ruimte te verwarmen. Hierdoor wordt veel energie bespaart.
Daarnaast wil de stichting middels een elektrisch aangedreven Zamboni het ijs gaan onderhouden. Dit bespaart het gebruik van leidingwater en er hoeven geen benzine veegmachines meer te worden ingezet.
Een win – win zegt de jury: besparing van dieselgebruik en de restwarmte wordt opnieuw gebruikt.
Dorpshuis Groessen wil het ventilatiesysteem aanpassen naar een betere en gecontroleerde toevoer van verse schone lucht. Dit gaan ze doen door het huidige systeem zodanig aan te passen dat ze vier uitblaasroosters vervangen door luchtslangen met kleine gaatjes erin zodat de verse schone lucht gelijkmatig de ruimtes wordt ingeblazen en vervolgens weer wordt afgezogen zonder dat er tocht ontstaat. “Een goede manier om energie te besparen, met een slimme technische oplossing, zegt de jury.”
Voor een opfrisbeurt van het clubhuis willen ze ook het meubilair opfrissen. De 20 jaar oude stoelen zijn in prima staat en die hadden ze weg moeten gooien, in plaats daarvan hebben ze besloten deze te laten spuiten en daarmee de oude stoelen weer te hergebruiken.
De jury noemt het een goed voorbeeld: eenvoudig en concreet.