Je hoort het steeds vaker. Als we geen aardgas meer kunnen gebruiken, gaan we toch gewoon over op waterstof. Dan blijven we de bestaande infrastructuur gebruiken en hoeven we nu ons hoofd niet te breken over alternatieven. Maar is dat ook zo? Arwen van der Gugten van De WarmteTransitieMakers, het bureau dat de gemeenten Duiven en Westervoort helpt met het opstellen van een Transitievisie warmte, noemt dat een fabeltje.
Uit wetenschappelijke experimenten blijkt dat je waterstof kunt verbranden in een aangepaste cv-ketel. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. “Er zijn meerdere redenen waarom het overstappen op waterstof voorlopig niet waarschijnlijk is. De productie van waterstof is vooral duur en niet duurzaam”, waarschuwt Arwen van der Gugten. “Om waterstof te maken is namelijk elektriciteit nodig. En bij de omzetting van elektriciteit in waterstof en van waterstof in warmte gaat er nu nog veel energie verloren. Door de beperkte opwek van duurzame elektriciteit is groene waterstof zeer schaars. Je kunt ook waterstof produceren met aardgas. Dat noemen we dan grijze waterstof. Maar als we dat doen, zijn we natuurlijk niet echt opgeschoten.”
Veel mensen denken ook dat we de bestaande infrastructuur makkelijk kunnen blijven gebruiken, maar ook dat blijkt niet zo eenvoudig. “Waterstof is lichter dan aardgas en kan makkelijker ontsnappen. Dat betekent dat alle gasleidingen in de ondergrond en in woningen moeten zijn gecontroleerd en gerepareerd voordat het gas kan worden getransporteerd. Het leidingwerk zal aan strengere, nieuwe standaarden moeten gaan voldoen. Het is nog niet duidelijk wat de exacte impact daarvan is. Financieel niet, maar ook niet qua benodigde aanpassingen in de woningen”, stelt Van der Gugten.
De industrie kan overigens wel veel baat hebben bij de inzet van waterstof. Van der Gugten: “Bijna veertig procent van de totale energiebehoefte in ons land komt van de industrie. Dit zou steeds meer met waterstof kunnen worden afgedekt. Voor deze proceswarmte zijn nauwelijks alternatieven beschikbaar. Waterstof is daarnaast ook geschikt voor transportmiddelen. Ten slotte zou je waterstof kunnen gebruiken om een stabiel elektriciteitsnet te realiseren. We willen immers ook energie gebruiken als er weinig zon of wind is. Het verwarmen van woningen met zo’n schaarse energiedrager is op dit moment geen reële optie.”