De afgelopen tijd zijn steeds meer mensen op zoek naar een andere manier om hun huis te verwarmen. Niet alleen vanwege de hoge gasprijzen, maar ook omdat we hebben afgesproken dat Nederland in 2050 aardgasvrij is. Maar wat moeten we nu doen om daar te komen? En waar begin je? Een veel gehoorde oplossing is de warmtepomp. Dit is een grote verandering in huis en het is handig om eerst goed op de hoogte te zijn voordat je stappen onderneemt.
Belangrijk: Woon je in de Vergert of Centrum Oud/Zuid? Dan woon je in een startwijk. Dat wil zeggen dat gedurende de komende jaren de gemeente samen met inwoners van de wijk op zoek gaat naar een alternatief voor aardgas. Het is dus mogelijk dat uit dit proces naar voren komt dat een ander (mogelijk gezamenlijk) alternatief de voorkeur heeft in jouw wijk.
Waar te beginnen?
Controleer eerst of jouw huis goed is geïsoleerd. Ben je al bezig met bijvoorbeeld dak-, spouwmuur- en vloerisolatie? Een goed geïsoleerd huis heeft namelijk minder warmte nodig om aangenaam warm te worden en te blijven. Dit bespaart veel energie. Daarnaast is niet elk huis geschikt voor verwarming door middel van een warmtepomp. Wil je weten of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp? Doe dan de test van Milieu Centraal. Hier kom je ook te weten wat ongeveer de kosten zullen zijn en wat een warmtepomp jou oplevert.
Welke soort warmtepompen zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen, die ieder op een andere manier kunnen zorgen voor warmte in huis of voor warm water uit de kraan. Denk dan bijvoorbeeld aan een bodemwarmtepomp, een buitenluchtwarmtepomp, hybride warmtepomp of ventilatiewarmtepomp. Ook airco’s vallen binnen de categorie warmtepomp, een airco is namelijk een lucht/lucht-warmtepomp. Elk soort pomp heeft weer eigen voor- en nadelen, bijvoorbeeld de prijs van de warmtepomp of de eisen waar je huis aan moet voldoen. Op deze website kom je meer te weten over de verschillende soorten.
Heb je een vergunning nodig?
Daarnaast is het belangrijk om te kijken of je een Omgevingsvergunning aan moet vragen voor de buitenunit van de warmtepomp. Kijk hiervoor op de website van jouw gemeente: