Ben je ondernemer op Centerpoort en vraagt jij je af wat er met je afval gebeurt en of je kosten kunt besparen op afval?
Op 3 maart 2020 kun je meedenken over voorstellen om hieraan te werken.
De bijeenkomst is bedoeld voor ondernemers die geïnteresseerd zijn in de kansen die een circulaire economie biedt. Het doel is het delen en uitwisselen van ideeën over en ervaringen met circulair ondernemen.
“Met deze bijeenkomst willen wij de eerste stap zetten in het uitwerken van concrete en uitvoerbare plannen voor een circulair ondernemen in Duiven voor het Bedrijventerrein Centerpoort Nieuwgraaf”, zegt Wim Nabbe, één van de initiatiefnemers.
15:30 uur Inloop
16:00 uur Opening en toelichting op het doel van de bijeenkomst
16:10 uur Presentatie van een goede voorbeelden
16:30 uur Uiteengaan in drie tafels:
tafel 1: verpakkingsmaterialen beter verwerken
tafel 2: wat kunnen we met bio-afval
tafel 3: brainstormen over andere ideeën
17:30 uur Plenair:
wie wil verder werken aan de voorstellen
hoe gaan we verder?
18:00 uur Einde bijeenkomst
Locatie: Intratuin Duiven
Deze bijeenkomst wordt ondersteund door deskundigen, samen werken we bestaande ideeën uit en ontwikkelen we nieuwe ideeën. Als je mee wil doen mail dan naar: info@mkbduiven.nl
Deze bijeenkomst wordt ondersteund door een initiatiefgroep bestaande uit: Groene Alliantie De Liemers, de gemeenten Arnhem, Duiven en Nijmegen, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Wageningen Environmental Research en de bedrijven Kortmandgo, Mineralz en Renewi. Verder werken mkb Duiven, Go Clean De Liemers en ATAG mee aan. De Provincie Gelderland is medefinancier van dit initiatief.
Circulaire economie betekent zo produceren dat er weinig afval ontstaat en dat de afval die ontstaat zo goed mogelijk wordt benut. Het gaat hierbij om het gebruiken van afval als grondstof. Het uiteindelijke doel is het realiseren van kringlopen zonder afval, met weinig gebruik van fossiele grondstoffen, gas, energie, maar ook water.
De circulaire economie betekent nieuwe kansen voor ondernemers. We noemen er een paar. Afvalstromen bevatten deels relatief dure grondstoffen die nog wat kunnen opleveren. Het voorkomen dat afval ontstaat, geeft bovendien besparingen op grondstof- en verwijderingskosten. Als dit gezamenlijk efficiënter wordt gedaan, kunnen de kosten nog verder omlaag. Ook krijgen bedrijven te maken met de verplichte afvalpreventie of afvalscheiding, en met de verplichting om hierover te rapporteren. Het is goed om hier actief mee bezig te zijn.