De meeste kerken zijn echte energieslurpers: grote oude gebouwen met enkel glas die eens per week verwarmd moeten worden voor de kerkgangers. Dat het ook anders kan, weten ze bij de Protestantse Gemeente Duiven. Dominee Jolande van Baardewijk en beheerder Paul Vlaardingerbroek vertellen meer over de maatregelen die de Samen op Weg kapel neemt om efficiënt en zuinig met energie om te gaan.
“Op 19 september hebben we een bord onthuld: Wij zijn een groene kerk” vertelt de dominee. “Al vanaf 1980 is onze gemeenschap betrokken bij het milieu. We zetten ons in voor de wilgenknot, bijen en we maken onze leden bewust. We sluiten vaak aan bij landelijke acties.”
Paul vult aan “Ik had in 1970 al ‘ecology now’ op mijn fiets staan. Want wij zijn als mensen een onderdeel van de schepping, geen heersers. Daar moeten we ook naar handelen, ondanks de vele verleidingen zoals de auto.”
Jolande: “Als kerk willen we maatschappelijk relevant zijn. Ons gebouw staat open voor iedereen. We zijn allemaal gelijk. We hebben dus buiten onze diensten, nog meer activiteiten in het gebouw. Zo is er een ruimte voor de jeugd en we hebben een yogaruimte. Ook de Voedselbank deelt uit vanuit ons gebouw. We zijn druk aan de slag om onze keuken uit te breiden. Zo kunnen we meer ontmoeten. We willen graag ook soep en maaltijden klaarmaken zodat we samen kunnen eten.”
“We hebben geld gespaard om die keuken te realiseren” vertelt Paul. “Maar als je toch gaat verbouwen, kun je dat net zo goed breder trekken. Dus we hebben stagiaires van de Jan de Bouvrie academie gevraagd en die kijken met ons mee hoe het gebouw aantrekkelijker en gezelliger kan. En dan nemen we natuurlijk meteen duurzame maatregelen! Dankzij alle subsidieregelingen die er zijn, kunnen we wat meer doen.”
“De kerk heeft bijvoorbeeld geïnvesteerd in verwarming per ruimte. Nu kan de gebruiker met een thermostaatknop alleen de eigen ruimte verwarmen. Want waarom zou je een heel gebouw warm stoken terwijl je maar in één kamer bent? We hebben ook nieuwe HR ketels waarmee we 60% minder verbruik hebben. Daarnaast zijn we met onze buren van Regina Pacis naar zonnepanelen aan het kijken. De komende maand nemen we daar een besluit over. En op ons wensenlijstje staat ook nog een groen dak!”
Ook wethouder Gemma Tiedink is enthousiast over de maatregelen en de plannen van de Samen op Weg kapel. “De gemeente denkt graag mee. En we verzamelen zoveel mogelijk kennis en ervaringen van anderen. We ondersteunen inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven met praktische tips en adviezen om haalbare stappen, groot of klein, te zetten richting een duurzame toekomst met hun huis, tuin, wijk, bedrijf of gebouw.”