Misschien heb je weleens gehoord van netcongestie. Maar wat is dat nu precies? Wat merk je ervan? En wat kunnen we er aan doen?
Netcongestie betekent dat het elektriciteitsnet overbelast is. Vergelijk het met een file op de weg. Het ontstaat vooral door de snelle overgang naar groene energiebronnen zoals wind- en zonneparken, laadinfrastructuur en warmtepompen. Ook door de groei van onze bevolking en van onze welvaart gebruiken we steeds meer stroom. De vraag naar elektriciteitstransport is daardoor groter dan het netwerk aankan. Simpel gezegd: stroomkabels en andere onderdelen van het elektriciteitsnet hebben hun maximale capaciteit bereikt.
Door de overbelasting van het stroomnet kunnen nieuwe grotere verbruikers, zoals bedrijven, niet worden aangesloten. Ze komen op een wachtlijst terecht. Ook het plannen van nieuwe woonwijken wordt moeilijker. Bij zonnig weer kunnen zonnepanelen uitvallen omdat het stroomnet te vol raakt. Dit kan zorgen voor uitvallende omvormers. Je kunt dan tijdelijk geen stroom terugleveren. Dit gebeurt nu nog niet vaak, maar kan snel toenemen als er niets verandert.
Liander, de regionale netbeheerder, en Tennet, de landelijke netbeheerder, werken aan oplossingen voor de problemen met het elektriciteitsnet. Ze breiden het netwerk uit met nieuwe kabels en extra middenspanningsruimten. Dit zijn de kleine gebouwtjes in de woonwijken. Dat gaat niet zo snel. Dat komt door een tekort aan technisch personeel, ruimte en materialen. Samen met gemeenten, bedrijven en andere betrokkenen kijken de netbeheerders ook hoe we de beschikbare ruimte op het stroomnet efficiënter kunnen gebruiken. Nu en in de toekomst.
Iedereen kan meehelpen om netcongestie te beperken. Het is belangrijk om je stroomverbruik te spreiden over de dag en piekmomenten te vermijden. Hier zijn enkele tips:
Bekijk ook de website “Zet ook de knop om” voor extra tips en ideeën.