Vind je het leuk om tijdens het wandelen van alles te leren over water? Maak dan eens gebruik van de ‘Waterbazen-Wandelingen’ van de waterschappen. Er zijn speciale wandelingen voor op dijken, in de natuur of in de stad. Onderweg ontdek je wat jij kunt doen aan schoon en voldoende water, kun je de waterkwaliteit checken of wadi’s spotten. En voor kinderen zijn er speciale opdrachten.
Nederland ligt voor een groot deel onder zeeniveau. Zonder dijken overstroomt een groot deel van ons land. Die dijken moeten natuurlijk wel veilig zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? Tijdens een wandeling over dijken kom je er achter hoe een dijkwachter een dijk inspecteert. Hoe herken je schade? Wat betekent een oranje vlaggetje op de dijk? En hoe hoog zou het water bij jou thuis eigenlijk komen als er geen dijken zouden zijn?
Ook dicht bij huis dragen steeds meer mensen bij aan schoon en voldoende water. Ze vangen bijvoorbeeld het water van hoosbuien op in een regenton en laten het overtollige water in hun tuin lopen. Het regenwater hoeft dan niet via de riolering naar de waterzuivering en het draagt bij aan voldoende grondwater. Tijdens een wandeling in de stad ontdek je wat je zelf kunt doen om water te besparen.
In de natuur kun je de waterkwaliteit onderzoeken. Met de waterdiertjes-zoekkaart ontdek je welke waterdieren er in de natuur te vinden zijn. Zijn er veel waterdieren die onder water ademhalen? Dat betekent dat er veel zuurstof in het water zit en op een natuurlijke manier schoon is. Wat is eigenlijk een waterpeil? En heeft een boer hetzelfde waterpeil nodig als iemand die kano’s verhuurt?
De Doe & ontdek-gids van de Waterbazen Wandelingen is gratis te downloaden op de site van waterschappen. De gids is ook geschikt voor de mobiele telefoon.