Hoe groot is de vraag naar warmte in een specifieke wijk? Die vraag wordt bepaald door huishoudens, maar bijvoorbeeld ook door bedrijven en scholen. De optelling van de totale warmtevraag in een wijk noemen we de warmtevraagdichtheid.
Maar met een optelling van de huidige warmtevraag ben je er echter nog niet. Bij het bepalen van de warmtevraagdichtheid is door de experts van de WarmteTransitiemakers ook rekening gehouden met toekomstige besparingen. De komende jaren zal er immers steeds meer energie worden bespaard. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van woningen en de overstap naar ledverlichting. Met behulp van het zogenoemde besparingspotentieel is de warmtevraagdichtheid tot 2050 bepaald.
De totale warmtevraag in een wijk is van belang bij de keuze voor een bepaalde energiebron. In wijken met een grote warmtevraagdichtheid is aansluiting op een warmtenet logisch. Wijken die veel minder energie nodig hebben zouden hun warmte bijvoorbeeld kunnen halen uit oppervlaktewater of uit rioolwater.
Als je meer wilt weten over de Transitievisie Warmte, het besluitvormingsproces en op zoek bent naar een overzicht van alle nieuwsberichten ga dan naar: Transitievisie Warmte