De raad ziet geen mogelijkheden voor grootschalige opwek van wind- en zonne-energie (groter dan 5 ha).
Voor middelgrote opwek van zonne-energie (kleiner dan 5 ha.) mag onderzocht worden of de gemeentepercelen aan de kant van de Rivierweg geschikt zijn voor ca. 2-3 ha zonnepanelen.
De ‘heuvel van Natuurmonumenten’ is uitgesloten voor de opwek van windenergie, maar de mogelijkheid voor opwek van zonne-energie op een deel van de heuvel mag nader onderzocht worden. En kleinschalige opwek van duurzame energie is mogelijk op het steenfabrieksterrein Emptepol.
Verder wordt geen medewerking verleend aan eventuele andere initiatieven voor middelgrote opwek van zonne-energie, (kleiner dan 5 ha) op agrarische en/of natuurgronden.
De gemeenteraad heeft zijn besluit genomen op basis van onderzoek en gesprek met de samenleving. Als eerste is in 2019 een onderzoek uitgevoerd naar de technische en landschappelijke mogelijkheden van grootschalige zonnevelden en windmolens. Vervolgens is hierover in oktober-november met de bevolking op verschillende manieren over gecommuniceerd (inloopavonden/ interviews/enquête). Van de uitkomsten is ook een uitgebreid verslag gemaakt (dit rapport is te lezen op samen1nergie.nl).
Uit de gesprekken met de inwoners bleek dat er wel begrip bestond voor de wind- en zonne-energie. Maar er waren ook zorgen over het landschap en de mogelijke hinder.
Het raadsbesluit geldt als ‘aandeel van de gemeente Westervoort in de RES’. De formele besluitvorming over de RES is nog niet helemaal afgerond. Op dit moment is er een zogenaamd ‘voorlopig-concept’ door de regio gepubliceerd (zie www.regioan.nl/res-regionale-energiestrategie). Hierin staan voor de gehele regio de voorkeurs-zoekgebieden. Deze bevinden zich niet in de gemeente Westervoort. Wel is bijvoorbeeld het gebied ten noorden van de A12 dat aansluit op de bedrijventerreinen InnoFase/Centerpoort-Noord aangewezen. Dat gebied ligt deels in Duiven en deels in Zevenaar. In september 2020 volgt een besluit van de verschillende colleges over een (definitief) concept-RES. De RES wordt daarna nog landelijk beoordeeld en doorgerekend. Mogelijk leidt dit nog tot aanpassingen.
Daarna wordt een nieuwe, al dan niet nog aangepaste versie aan alle gemeenteraden ter besluitvorming voorgelegd, rond de zomer 2021. We spreken vanaf dan over een RES 1.0.