Bent u als bedrijf of vereniging aan het nadenken over het plaatsen van een laadpaal? Dan kunt u veel vragen hebben. Wij adviseren u graag over laadpalen en aanbieders.
Als u een laadpaal op eigen terrein wilt, kunt u deze zelf aanschaffen of de exploitatie uitbesteden.
U kiest zelf of u tijd en geld wilt investeren en daarna (hopelijk) meer verdient of liever ontzorgd wordt.
Een laadpaal maakt gebruik van uw eigen stroomvoorziening. Daarbij is het belangrijk om te overwegen of het verbruik van zo’n laadpaal wel binnen de huidige aansluiting past of dat deze eventueel uitgebreid moet worden.
Ook is het belangrijk om na te denken over hoe lang uw contract voor stroom nog vaststaat; het laadtarief stijgt namelijk mee met uw eigen stroomrekening. Als die variabel of héél hoog wordt, kan het zijn dat u gebruikers van de laadpaal daar geen plezier mee doet.
We hebben als gemeenten ervaring met de aanbieders Park ’n Charge, Vattenfall en Allego/Ecotap.
Al deze partijen hebben geplaatst, of plaatsen nog op gemeentegrond. Daar worden echter andere afspraken mee gemaakt dan dat een aanbieder van laadpalen kan bieden aan een private partij. Wilt u weten waar in onze gemeenten al laadpalen te vinden zijn? Kijk dan op deze site: https://www.oplaadpalen.nl/
Er zijn verschillende bedrijven die laadpalen aanbieden middels een exploitatie-constructie, waarbij zij u alles uit handen nemen. Enkele voorbeelden hiervan zijn Pluq, Engie en Allego.
De meeste andere aanbieders van laadpalen verkopen ze vooral, waarbij zij middels verschillende constructies soms ook delen van de service, zoals onderhoud aan de laadpalen uit handen nemen.
Check een eventueel contract goed op exclusiviteitsclausules. In zo’n contract kan bijvoorbeeld staan dat de aanbieder gedurende een bepaald aantal jaar exclusief plaatsingsrecht heeft op uw terrein. Vraag dit na om niet achteraf verrast te worden.
We werken in de gemeente Duiven en Westervoort met het principe van de ‘ladder van laden’. Dat betekent dat mensen met een eigen oprit, in principe zelf bij huis een oplader regelen. Daarna geven we de voorkeur aan laden bij (semi)-publieke locaties. Daarom juichen we als gemeente laadpalen bij bedrijven, verenigingen en op andere locaties toe. Pas daarna gaan we op publieke locaties laadpalen realiseren. Op onderstaande afbeeldingen zijn de blauwe vierkantjes de plekken die zijn goedgekeurd en waar in de toekomst een laadpaal geplaatst kan worden.
Wilt u voor een specifieke locatie graag weten waar wij als gemeente in de toekomst publieke laadpalen hebben gepland? Mail dan naar samen1nergie@1stroom.nl