Als je de wijk Mosterdhof in Westervoort in rijdt, zie je alleen maar bedrijvigheid. Er gebeurt van alles in deze gezellige wijk, waar de buren elkaar opzoeken en vooruit helpen. Jeannette van Schuylenburg is er actief als energiecoach om praktische en laagdrempelige tips te geven aan haar buurtgenoten.
“Met deze huizen kun je alle kanten op” vertelt Jeannette. “Je kunt er van binnen alles uit slopen en er helemaal je eigen ding van maken. Deze wijk is rond de oliecrisis gebouwd, aan isolatie deden ze toen niet. Je vindt hooguit een beetje piepschuim tussen de spouwmuren en onder de grond zit zelfs helemaal niks. Je kunt hier dus heel wat winnen door je huis beter te isoleren!”
In de Mosterdhof heeft nog lang niet iedereen zijn huis verduurzaamd. “Ik vind het fijn om basaal advies te geven waar je snel mee aan de slag kunt. Mensen hebben bijvoorbeeld vaak nog geen folie achter hun CV-radiatoren. Het kost weinig geld en moeite om daar wat aan te doen. Je kunt veel dingen zelf, dus ook met een smalle beurs kun je al heel wat duurzame stappen zetten.”
Zelf hebben Jeannette en haar man de spouwmuren geïsoleerd met isolatieparels. “Dat wordt erin gespoten met een soort behanglijm waardoor het op z’n plek blijft zitten. Maar het was lastig kiezen, want er bestaat ook een soort van steenwol die ze er ook in kunnen spuiten. Ieder bedrijf beweert dat zijn product het beste werkt, ze roepen allemaal wat anders. Voorwaarde voor isoleren van onze kalkzandsteenmuren is wel dat je ze waterdicht maakt met impregneer. Dat moet je eigenlijk iedere tien jaar doen, anders heeft isoleren weinig zin. Het klinkt heel ingewikkeld, maar het stelt niet veel voor: met een soort plantenspuit spray je dat spul op je muren en dan kunnen ze er weer tegen. Al moest de buurvrouw wel haar druiven snoeien, dus goed overleggen met de buren is wel slim.”
Ook de vloer is geïsoleerd. Onder de vloer zit een soort kuipzeil wat onze kruipruimte droog houdt. We hadden eerst zelf Tonzonfolie (een soort thermische zakken) aangebracht, maar dat karwei kregen we niet af. Toen hebben we een bedrijf ingeschakeld dat PUR-isolatie onder de vloer heeft gespoten, maar die methode lijkt iets minder te isoleren. Onze dochter woont vlakbij, die heeft nu de thermische zakken onder haar vloer. Binnenkort gaan we meten wat nu het beste werkt.”
Jeannette en haar man hebben nog volop duurzame plannen: “We gaan het dak nog isoleren, een groot project wat we zelf gaan doen. Ook hebben we ons ingeschreven voor een speciale warmtepomp die warmte haalt uit je rioolwater. Ze zijn nog bezig met een proef, maar ik vind het erg interessant en logisch klinken. Zo denk ik ook steeds: die zonnepanelen op mijn dak, dat zijn een soort glasplaten die het regenwater wat er overheen loopt verwarmen, kun je dat niet opvangen en gebruiken? Er valt nog zoveel te bedenken om slim met water en warmte om te gaan!”