Of je huis is gebouwd ná 2005 of vóór 1920, maakt veel verschil als je wilt stoppen met aardgas. Nieuwe woningen zijn vaak goed geïsoleerd. Zij zijn ook geschikt om te worden verwarmd met energiebronnen met een lage temperatuur. Bij oude huizen ligt dat heel anders. Het isoleren van oude panden is vaak erg kostbaar. Zij zullen waarschijnlijk afhankelijk blijven van schaarse energiebronnen met een hoge temperatuur.
Voor het maken van plannen van een aardgasvrije gemeente zijn de bouwjaren van woningen dus heel belangrijk. De experts van De Warmtetransitiemakers brengen de woningvoorraad van de gemeentes Duiven en Westervoort in kaart. Op basis van deze geografische kaarten is te zien in welke wijken het stoppen met aardgas op basis van de bouwjaren het meest voor de hand ligt. Dat zegt overigens niet dat deze wijken pas op het laatst worden afgekoppeld. De volgorde van de wijken die stoppen met aardgas wordt vastgesteld op basis van verschillende criteria.
Uit de analyse van De Warmtetransitiemakers blijkt dat de woningvoorraad in Duiven en Westervoort relatief jong is. Het speelveld voor alternatieve warmtebronnen met een lage temperatuur is dus relatief groot. Daarvoor kun je denken aan het halen van energie uit oppervlaktewater van IJssel en de Nederrijn, rioolwater en Warmte Koude Opslag (WKO).
Als je meer wilt weten over de Transitievisie Warmte, het besluitvormingsproces en op zoek bent naar een overzicht van alle nieuwsberichten ga dan naar: www.samen1nergie.nl