In 2020 won muziekvereniging Excelsior uit Loo een mooie geldprijs om haar duurzame plannen uit te werken. Die plannen verwacht je misschien niet meteen bij een muziekvereniging, maar Bob van Zuylen en zijn vader Gert-Jan weten precies waar ze mee bezig zijn. Behalve het verduurzamen van de tuin om het pand, gaan ze ook aan de slag met hele speciale biertjes.
“De regenpijpen hebben we afgekoppeld en we hebben inmiddels een mooie regenton staan. In de zomer kunnen we daar het water voor de biertuin uit halen. We hebben ook een plantenbak gebouwd van gerecycled hout, gedoneerd door Hortensia Kwekerij Van Tilburg uit Groessen, waar we planten uit de omgeving in willen zetten. En met die planten willen we een heel lokaal biertje gaan brouwen!”
Bob is al druk bezig met het ontwikkelen van het speciale lokale bier: “Brouwen is wel erg ingewikkeld, het is echt een ambacht. Daarnaast is brouwen met wilde gist en natuurlijke ingrediënten veel minder voorspelbaar dan brouwen met alleen industriële brouwersgist, gerst en hop. Ik werk daarom een dag in de week bij brouwerij Nevel in Nijmegen. Ik leer daar heel veel over wild bier brouwen, welke kruiden welke smaak geven en over het hele brouw- en fermentatie proces.
Er zijn hier in de Loowaard en het Loodijk gebied veel wilde planten die we kunnen gebruiken waar Nevel ook mee werkt, zoals alsem (Artemisia absinthium) en duizendblad (Achillea millefolium). Ik ben dat nu volop aan het bestuderen. In het voorjaar willen we de eerste planten gaan plukken om mee te gaan brouwen. Het plan is om het wildplukken in groepen te doen, met leden van de muziekvereniging en geïnteresseerden uit de Liemers. In het najaar van 2022 kunnen we dan een proefmiddag organiseren, waar we via vragenlijsten een definitief en verfijnd recept opstellen voor ons 100-jarig jubileumfeest in 2023. Natuurlijk geven we onze biertjes muzikale namen. We gaan daarnaast ook kijken of we een alcoholvrij drankje kunnen maken voor de kinderen, zoals ijsthee van kruiden, lekkere sapjes van wilde vruchten of limonade. Het is ook mogelijk brood te bakken met wilde gist, al ligt onze focus voor het project bij bier en non-alcoholische drankjes.”
Bob: “We zoeken echt nog naar een ervaren wildplukker die ons kan adviseren over welke planten en kruiden eetbaar en bruikbaar zijn, en wat de beste plekken in de Liemers zijn om te plukken. Ook hebben we advies nodig om onze tuin zo goed mogelijk aan te leggen. We willen gaan voor een ecologische tuin met diverse en sterke plantengemeenschappen, dus deskundige hulp op het gebied van combinatieteelt is meer dan welkom!”