Groene Allianties de Liemers, de gemeente Duiven, GoClean de Liemers, Wageningen University & Research, EPS Nederland, MKB Duiven en ATAG Benelux kijken tevreden terug op een nieuwe duurzaamheids-pilot. Op 25 februari lieten deze partijen zien hoe EPS kan worden hergebruikt. EPS is beter bekend als tempex of piepschuim. Voor veel bedrijven vormt dit materiaal een groot deel van de afvalstroom.
“Met deze pilot hebben we laten zien dat EPS zónder waardeverlies, circulair kan worden toegepast in allerlei nieuwe producten.” Aan het woord is Jan van Os, Innovation & Sustainability Manager bij ATAG Benelux. De Duivense producent van keukenapparatuur gebruikt EPS om kookplaten, ovens, magnetrons en afzuigkappen, goed beschermd te verpakken. “Daarvoor is het materiaal door het lichte gewicht natuurlijk ideaal”, vertelt Van Os. “Maar daarna wil je niet dat piepschuim op de grote hoop belandt en onbenut blijft.”
Carolijn Oudshoorn, afstudeerder van Wageningen University & Research (WUR) bleek hetzelfde doel voor ogen te hebben. Vanuit haar onderzoek naar EPS-recycling kwam EPS Nederland in beeld. EPS Nederland is een instantie die verbindend optreedt tussen gemeenten, inzamelbedrijven en ‘het verpakkende bedrijfsleven’. EPS Nederland vond die verbinding tussen WUR, ATAG Benelux en de gemeente Duiven die ook de stichting ‘GoClean de Liemers’ bij het pilot-project betrok.
Van Os legt uit wat het doel is: “De gemeente Duiven en Groene Allianties de Liemers (GADL) streven naar duurzame industrieterreinen. Mooi om te zien dat ze de daad bij het woord voegen, want de gemeente én de stichting GADL hebben een belangrijke rol gespeeld in het faciliteren van dit project. Wij op onze beurt kijken constant met een circulaire bril naar onze afvalstromen. Dat hebben we ook nadrukkelijk onderstreept in het MVO-beleid van ATAG Benelux.”
Toch wil Van Os benadrukken dat het pilotproject een groter doel dient: “We willen vooral andere bedrijven op industrieterrein Centerpoort enthousiast maken voor deze vorm van EPS-recycling. Het is een zeer effectieve manier om de CO2-voetafdruk te verkleinen. Dat is een doelstelling die veel bedrijven in hun duurzaamheidsbeleid hebben opgenomen. Dus het zou geweldig zijn om als Centerpoort-collectief onze CO2-voetafdruk te verkleinen.”
Vanwege de coronamaatregelen kon het pilotproject niet worden bezocht door geïnteresseerden. Daarom maakten de vijf betrokken partijen een videoverslag. Hierin wordt duidelijk hoe deze vorm van recycling werkt en hoe bedrijven hiervan gebruik kunnen maken.