Bedrijventerrein ’t Holland CO2 neutraal maken, dat is het doel van de ondernemers die er gevestigd zijn. Eén van de duurzame voorlopers daar is ATH Autoschadeherstel. Annelien Zaagman – ter Heerdt runt het bedrijf samen met haar broer Geert-Jan ter Heerdt. Ze praat ons bij over alle maatregelen die het bedrijf al heeft genomen en over de wensen die ze nog hebben.
“Al tien jaar geleden kozen we bij onze verbouwing voor energiezuinige materialen. We hebben dubbel glas, ledverlichting, alles is geïsoleerd en we hebben sensoren ingebouwd zodat er alleen licht brandt in de ruimtes waar iemand aan het werk is.” Annelien vindt het heel logisch. “Tijdens de keuze, moet je de duurzame variant in ieder geval overwegen. Omdat we al aan het verbouwen waren, konden we dit mooi invoeren. Ik begrijp wel dat het een hele investering is als je deze dingen in je huidige pand moet invoeren!”
Tijdens die verbouwing hebben ze het zichzelf niet heel gemakkelijk gemaakt: “We hebben destijds ook systeemwanden van oude kantoren hergebruikt. Die komen uit ons vorige pand op Centerpoort. We hebben de bouwtekening er zelfs op laten aanpassen. Die systeemwanden waren nog veel te mooi om te slopen. Dus de huidige kantoorruimtes zijn gewoon aangepast op de systeemwanden die we nog hadden.”
De hele keten van de auto-industrie is bezig met duurzaamheid en circulariteit. “Op heel hoog niveau zijn de fabrikanten er ook mee bezig. Hier in huis worden alle afvalstoffen al gescheiden, gesorteerd en gerecycled. Zo worden de bumpers door een speciale dienst opgehaald. Ook de autobanden en het oud ijzer worden apart ingezameld. We letten ook bij de aanschaf al op dat we de meest duurzame keuze maken. We zijn nu bezig om ‘air-dry lakken’ te testen: die drogen gewoon aan de lucht, dus dan hoeven we het minder warm te stoken in de spuitcabine.”
Duurzaam werken is leuk, maar soms ook lastig: “Zo kunnen onze klanten kiezen voor een groenpolis bij hun verzekeraar. Dan wordt van herstellers verwacht dat ze naar alternatieve reparatiemethodes kijken, zoals het gebruik van tweedehands onderdelen in plaats van nieuwe. Maar daar wordt niemand gelukkig van: het zoeken naar een geschikt tweedehands vervangend onderdeel kost heel veel tijd en het opknappen is vaak ook veel meer werk.”
Je hoeft het niet alleen te doen: de deskundigen van Regie op energie nemen je veel uitzoekwerk uit handen. Annelien: “Zij weten hoe het werkt! Het actieplan voor hier viel mee, we hadden al veel zelf gedaan. Maar toch hadden ze nog wel handige verbeterpunten, zoals een tijdschakelaar voor het afzuigsysteem. En dat ze ieder jaar op bezoek komen is een mooie stok achter de deur om die verbeterpunten ook echt uit te voeren.”
’t Holland energieneutraal, daar moet nog heel wat voor gebeuren: “Ik vind het een heel leuk doel! Het is moeilijk hoe we er moeten komen, maar daar zijn deskundigen voor. Onze volgende stap is gasloos worden. Wij zijn een groot vervuiler en het is echt een issue. En we willen nog zonnepanelen, al vraag ik me ook af of ons dak daar wel geschikt voor is.”
Wethouder Gemma Tiedink: “Bedrijventerrein ’t Holland is al zo goed bezig! Ik denk ook dat de wat kleinere schaal van het gebied hierin meewerkt. De ondernemers op dit terrein zijn heel persoonlijk betrokken. Ze verbinden zich echt aan dit terrein en aan Duiven en die sterke binding helpt.”