Stoppen met aardgas betekent dat we onze warmte uit andere energiebronnen moeten halen. Kan dat eigenlijk wel? Zijn er wel voldoende warmtebronnen beschikbaar? Het antwoord is volmondig ‘Ja’. In Duiven en Westervoort zijn de volgende energiebronnen beschikbaar.
Dankzij de Rijn en de IJssel is in onze gemeenten de potentie van het winnen van energie uit oppervlaktewater groot. De warmte en koude uit het water wordt, als dat nodig is opgeslagen in de bodem, en daarna opgewaardeerd met een warmtepomp. Hetzelfde is mogelijk met afvalwater uit de rioolwaterzuivering en met warmte en koude uit de bodem (WKO). Ook bodemlussen en ondiepe geothermie kunnen zorgen voor warmtebronnen met een lage temperatuur. Deze bronnen zijn vooral geschikt om goed geïsoleerde huizen comfortabel te verwarmen.
De afvalverbrandingsinstallatie AVR levert restwarmte met hoge en midden temperaturen. In hoeverre we gebruik mogen maken van deze energiebron wordt regionaal bepaald. In de Transitievisie Warmte is voorzien dat een groot deel van Westervoort op die manier kan worden verwarmd. Overigens is het wel goed om te bedenken dat AVR in de toekomst minder warmte zal kunnen leveren. De bedoeling is namelijk dat we in de toekomst minder afval gaan produceren. Dus investeren in energiebesparende maatregelen blijft verstandig. Voor de hoge temperaturen is er verder biogas en geothermie beschikbaar.
Als je meer wilt weten over de Transitievisie Warmte, het besluitvormingsproces en op zoek bent naar een overzicht van alle nieuwsberichten ga dan naar: Transitievisie Warmte